Eet je gelukkig!

Een gezonde geest in een gezond lichaam. Dit hoor je overal. En toch kijken mensen nog steeds raar op wanneer ik vertel dat wat ze eten invloed heeft op hoe ze zich voelen. Nochtans is het eigenlijk heel logisch. Wat we eten en drinken kun je zien als de brandstof van je lichaam. En net zoals bij een auto, leidt de verkeerde brandstof vroeg of laat tot problemen.

De gemiddelde Vlaming komt niet aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid verse groenten en fruit. De consumptie van suiker daarentegen is de afgelopen 100 jaar bijna vervierdubbeld! We zijn ook verzot op voorbewerkte voeding die snel en makkelijk is. We vullen ons nog wel, maar voeden we ons lichaam ook? Krijgt ons lichaam nog wel de broodnodige voedingsstoffen binnen?

 

Waarom is dat belangrijk vraag je je af? Wel, ons lichaam heeft naast brandstoffen zoals vetten en suikers, ook nood aan bouwstoffen (vb. eiwitten) en beschermende stoffen (vb. vitamines en mineralen). De bouwstoffen zijn nodig voor onze spieren en cellen. De beschermende stoffen ondersteunen ons immuunsysteem en beschermen ons tegen ziekte.

 

We hebben ook de juiste voedingsstoffen nodig om belangrijke stofjes zoals neurotransmitters en hormonen aan te maken. Neurotransmitters zijn de stofjes die gebruikt worden om te communiceren tussen de neuronen van ons zenuwstelsel. Eén van de bekendste is serotonine, het zogenaamde “gelukshormoon”. Het heeft deze naam gekregen omdat het betrokken is bij de regulatie van onze stemming, eetlust en slaap. Als we dus niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen, kunnen we niet voldoende serotonine produceren. Begin je de link te zien tussen voeding en je stemming?

 

Ben je benieuwd hoe je je voedingspatroon kan aanpassen voor een gezonde leefstijl? Maak dan een afspraak bij onze diëtist Roman. Hij helpt je graag op weg naar een goede gezondheid, zowel fysiek als mentaal.

0
Feed

Schrijf een reactie